Spara till oförutsedda utgifter

Som bostadsägare så ska man vara medveten om att det kommer alltid att finnas hål att stoppa i. Det spelar ingen större roll om du har lägenhet eller hus så gäller det att kunna spara till oförutsedda utgifter.

Att spara pengar så man har en buffert för sådant som kan gå sönder, kyl och frys till exempel eller om en värmepanna går sönder i huset. Försök att avsätta en viss summa varje månad som går till ett sparkonto för oförutsedda utgifter. Vad man ska göra är att hitta någonstans där det är bra ränta på dina sparpengar. Detta för att få så bra avkastning som möjligt på sina sparade pengar.

Det kan också vara så att den soffa som du fick ärva av dina föräldrar börjar sjunga på sista versen och du känner att du skulle vilja köpa en ny modernare soffgrupp. Då kan ett sparat kapital göra att soffan inte känns allt för dyr vid inköp om du nyttjar en del av ditt sparade kapital.

Hur mycket bör man spara varje månad för att skapa en bra buffert? Det kan vara svårt att direkt på rak arm ge något förslag på hur mycket du ska och kan spara då det är individuellt hur mycket du tjänar och vilka andra utgifter du har. Något som rekommenderas är att du ska har två månadslöner ihop sparade på ditt sparkonto, så där har du ett ungefärligt riktmärke på hur mycket som du behöver spara till.