Renovera i lägenhet – vad gäller?


Att renovera sin bostad kan vara både roligt och lärorikt. Det kan också innebära en del frågor, vad kan du göra själv? Vad får du göra själv? Det beror på vilken bostad du har, det skiljer sig nämligen mellan hyresrätter, bostadsrätter och villor. Här tänkte vi dela med oss av lite användbar information för dig som går i renoveringstankar.

Hyresrätt

Bor du i en hyresrätt så är du mer begränsad än vad du skulle vara i en bostadsrätt, men det finns fortfarande en del saker du får göra själv. Vill du till exempel måla om eller tapetsera så får du göra det utan godkännande från din hyresvärd. Men, även här finns det saker att tänka på: skulle du välja att måla eller tapetsera väggarna i någon väldigt utstickande färg så kan du bli tvungen att byta den innan du flyttar. Om tapetseringen eller målningen inte görs riktigt så kan du även här bli tvungen att åtgärda det innan du flyttar ut. Det här med kakel i kök och badrum då? Det korta svaret är att du får kakla om i kök och badrum själv. Men Hyresgästföreningen brukar avråda det eftersom det medför stora risker för fukt och vattenskador om arbetet inte utförs korrekt. Skulle det bli vattenskador så kommer det att drabba dig ekonomiskt. Det är bäst att ta hjälp av professionella hantverkare för detta. När det gäller golv så har du inte allt för fria händer. Du får faktiskt inte riva ut det befintliga golvet, men du får lägga heltäckningsmatta. Vill du göra om i köket så får du själva byta ut både dörrar och skåpluckor, men du får inte slänga dom gamla eftersom de faktiskt tillhör hyresvärden.

Bostadsrätt

Har du du en bostadsrätt så har du betydligt mer frihet än vad du har i en hyresrätt. Men även här så finns det regler du måste förhålla dig till. Först och främst måste man komma ihåg att förutom de generella regler som finns så kan din bostadsrättsförening också ha regler om hur saker får gå till. Läs igenom din bostadsrättsförenings stadgar. Du får själv byta ut det yttre ytskikten i en bostadsrätt, vilket är golv och väggar. Du får alltså lägga nytt golv och måla om som du själv vill. Du får också byta ut vitvaror, men när det kommer till vatten och elledningar så är det bostadsrättsföreningens ansvar, det samma gäller element och radiatorer. Har du balkong så får fasaden inte ändras, eftersom det påverkar hela fastighetens utseende. Fönster då? Det är också upp till föreningen, men du kan alltid höra dig för. Tänk alltid på att om renoveringen förväntas bli högljudd så håll dig till vad din förening säger om störande ljud.