När det är dags att flytta

flytta_250201492

Att flytta är både en spännande och en stressig tid. Det finns mycket som måste förberedas och göras både innan, under och efter flytten. Här delar vi med oss av några användbara tips som kan göra processen lite bättre.

Kolla försäkringen

Se först och främst till att kolla hemförsäkringen om den täcker eventuella skador som uppstår under själva flytten. Om detta inte är fallet kan det vara värt att kontakta en flyttfirma. Se bara till att de är försäkrade först. Och om deras försäkring ska gälla är det flyttfirman som måste packa allt.

Fixa städningen

Flyttstädning är en annan typ av städning än den man gör annars. Här gäller det att göra huset eller lägenheten redo och välkomnande för nästa ägare och ingen vill ju städa de första de gör vid inflyttning. Det kan därför vara värt att leja någon för jobbet så det görs ordentligt och rätt.

Packa på rätt sätt

För att det ska bli så enkelt som möjligt att packa upp efter flytten kan man ta hjälp av några allmänna tips:

  • Packa ihop rum för rum i den utsträckning det är möjligt. Blanda inte ihop köksredskap och verktyg från garaget, till exempel. På så sätt kan varje låda ställas där all i den ska packas upp.
  • Blanda tunga och lätta saker. En låda med böcker bör aldrig fyllas endast med böcker. Fyll den istället endast till hälften och lägg i något lättare ovanpå.
  • Porslin staplas bäst på högkant och slås in i silkespapper. Detta papper kan man även använda för glas.
  • Rulla ihop alla mattor och knyt åt med snöre.
  • Ta loss alla kablar och rulla även ihop dem. Fäst med snöre, buntband, tejp eller liknande.
  • Saker som gardinstänger, kvastar och andra liknande formade föremål kan man bunta ihop i paket som är lätta att bära.

Att bo in sig

När man väl kommit på plats i sin nya lya så kan det ta lite tid att bo in sig. Man är ju van det gamla boendet och allt ser naturligtvis inte ut som tidigare. Gör inget förhastat utan låt det ta den tid det tar innan du bestämmer dig hur allt ska se ut i det nya boendet. Kanske är det läge att sälja den gamla soffan och köpa något som passar in i det nya.