Köpa bostadsrätt

Funderar man på att köpa en bostadsrätt finns det ett och annat man bör veta i förväg. Här följer en guide med saker som är värt att veta innan man köper.

1. Börja med ett lånelöfte

Majoriteten av köpare kommer att behöva ett bostadslån för att finansiera köpet av en bostadsrätt. Se till att skaffa ett lånelöfte så tidigt som möjligt, men kom samtidigt ihåg att de är tidsbegränsade. Hur länge ett lånelöfte gäller varierar något från bank till bank, men sex månader är ganska standard. Aftonbladet har ett par bra tips för den som behöver söka lånelöfte.

2. Lista kriterierna

Innan man ger sig ut och tittar på bostadsrätter är det bra att veta vad man vill ha och vad man inte kan tänka sig kompromissa med. Denna lista kan man sedan använda för att utesluta potentiella bostadsrätter och inte gå på en massa visningar i onödan.

3. Under visningarna

När man väl går på visningar är det bra att vara påläst. Ta del av all information som läggs ut på nätet och titta noga igenom det som mäklaren delar ut under visningen. Ställ så många frågor som möjligt om allt som kan vara av intresse.

4. Undersök alltid bostaden

Köparen har alltid undersökningsplikt, oavsett om det är en villa eller bostadsrätts som köps. Tyvärr är det mycket mer ovanligt att bostadsrättsköpare skaffar en besiktningsman som undersöker, men det är alltid något man ska göra innan man köper. Hittar man fel i efterhand har man då belägg för att de varit dolda. Annars kan man behöva kontakta någon som Bostadsjuristerna för att lösa den eventuella tvisten.

5. Förbered för budgivningen

I de flesta fall kommer man behöva gå genom en budgivning innan man kan skriva kontraktet. Olika mäklare sköter detta på lite olika sätt, som telefonsamtal eller sms. Alla som vill vara med i budgivningen blir uppdaterad om varje nytt bud så fort det sker. Det högsta budet är i regel det som vinner, men i slutändan är det upp till säljaren vem som faktiskt får köpa.