En titt på uppfarten

Uppfarten är en del av huset som kanske inte får mycket uppmärksamhet. Men det är inte alltid den heller behöver mycket underhåll heller. En bra uppfart och allting runtikring är dock väldigt trevligt att ha.

Olika uppfarter kommer med olika förutsättningar. En asfalterad uppfart är till exempel i regel väldigt tålig och kan hålla länge, men om asfalten börjar spricka och har flera år på nacken kan det vara dags att lägga nytt. En grusuppfart å andra sidan kan kräva en del underhåll för att hållas fin. Men så länge den lades ordentligt till att börja riskerar den egentligen inte att behövas läggas om av någon annan anledning än att ägaren själv vill.

Behöver man dock ta itu med uppfarten är det viktigt att göra jobbet ordentligt, annars kostar det bara mer tid och pengar i det långa loppet. Förarbetet är ytterst viktigt och lägger bokstavligen grunden för allt som kommer efter. Att byta från en sorts uppfart till en annan kan också innebära att man måste gräva upp marken, vilket betyder att en mängd jord måste föras bort. Mer än man först inser.

Att då ta hjälp av proffs för att få jobbet gjort på rätt sätt är ofta ett smart val. Innan man börjar gräva själv eller låter något annan utföra jobbet är det dock viktigt att ta reda på om det finns ledningar dragna i marken. Lejer man bort jobbet är det smart att ta in flera offerter och jämföra dem innan man beslutar sig för en firma. Var noga med att titta på vad som faktiskt ingår i priset. Det är inte alla som inkluderar priset på allt i offerten utan skriver in det som ytterligare utgifter.

När man byter ut uppfarten kan det förändra helhetsintrycket av hemmet och det är då även tillfälle att titta på annat som skulle behöva bytas ut för att passa in bättre. Postlådan är en klassiskt exempel då den ofta står alldeles utmed uppfarten. Kanske något mer rejält skulle fungera bättre?