Dags att byta boende

Har familjen växt eller har barnen flyttat hemifrån? Det dyker upp flera tillfällen i livet då familjesituationen ändrar sig. När barnen blivit vuxna och skaffat sitt eget boende kan det som var det perfekta huset förr helt plötsligt vara alldeles för stort.

Att sälja sitt boende

Om du ska sälja din villa eller bostadsrätt är det en hel del att tänka på. För att få ut ett så bra pris som möjligt är det i dag vanligt att man “stylar” sin bostad. Det cirkulerar en hel del knep som ibland kan fungerar och ibland inte. Denna typ av homestyling kan innebära allt från att placera ett doftljus i badrummet till att klippa gräsmattan och göra trädgården så trevlig som möjligt. Ett tips som de flesta ger är att man ska stuva undan alltför personliga saker vid en visning. Ändå ska det se bebott ut med dukar på borden och gärna färska blommor i en vas.

Vad säger lagen?

Byggnadstillbehör som är installerade för en stadigvarande användning ingår i en försäljning. Vad är då dessa byggnadstillbehör? Dit räknas exempelvis spis, inbyggd mikrovågsugn, porttelefon, centraldammsugare och garderober. Du ska deklarera din försäljning och eventuell vinst ska du skatta för. Vissa avdrag kan göras för sådant som anses som förbättringar av bostaden. Det kan vara tillbyggnad, byte till bättre material eller vissa reparationer. Du kan till viss del även göra avdrag för den typ av homestyling som nämndes i föregående stycke. Om du till exempel har betalt hyra för konst eller möbler tillåts det som avdrag. Det är dock inte tillåtet att göra avdrag om du behåller möblerna utan kostnaderna ska ha tillkommit enbart för visningen.

Uppskov med beskattningen

Säljer du din bostad för att köpa en ny bostad? Då kan du begära att få uppskov med beskattningen. Hur det fungerar bör du sätta dig in i ordentligt och läsa på eftersom det är ganska speciella regler som gäller.