Att tänka på innan man köper

huskop_320399720

Att köpa hus är ett väldigt stort kliv för många och det finns en hel del att tänka på innan man gör det slutgiltiga valet. Här kommer ett par av de viktigaste sakerna.

Visningar och vad man gör där

Det är få personer som nöjer sig med det första bästa objektet, och det är den bästa inställningen många gånger. Se till att gå på många visningar och samla gärna ihop en del frågor både till mäklaren och säljaren. Se till att gå in i alla rum, även förråd. Det sista man vill är att märka att någon del av huset har problem som inte tydliggjorts tillräckligt. Är det ett avsiktligt dolt fel har man visserligen tid på sig att klaga, men det är ju så klart mycket bättre att veta detta redan innan.

Besiktningen och säkerhetsåtgärder

Det bästa är att genomföra en komplett överlåtelsebesiktning. Detta avslöjar i regel alla möjliga brister ett hus kan ha. Det är trots allt köparen som har undersökningsplikt. En del saker är ju dock inte besiktningsmannen alltid utrustad för att kontrollera, som statusen av dräneringen. Som tur är kan detta inspekteras utan ett enda spadtag.

Under själva besiktningen är det bäst att följa med och själv se vad det är besiktningsmannen tittar på. Under denna tid är det även bra att ställa frågor om det är något man undrar över. På detta sätt kommer man även lära känna huset på en väldigt grundläggande nivå.

Budgivning och smärtgränsen

Så länge man inte går på visning bara för skojs skull är de flesta säkert inställd på att faktiskt gå på visningar på hus man faktiskt har råd att köpa. Men även när man tittar på ett hus som lagts ut för en rimlig summa är det ju viktigt att tänka på hur mycket det kan gå upp på grund av budgivning. Se därför till att fråga mäklaren hur många intresserade det finns för att få en uppskattning om hur många andra som kan tänkas vilja lägga bud.